wort Koken, kruiden & koelen

Wort koken, kruiden & koelen

Zodra je het bostel volgens een maischschema hebt opgewarmd, ga je dit uiteindelijk scheiden van het wort. Het wort wil simpelweg zeggen: het gedeelte dat overblijft als je de mouten eruit filtert. Filteren doe je met spoelwater dat meestal rond de 70 graden ligt. De hoeveelheid spoelwater die je gebruikt is helemaal afhankelijk van het recept, dus ook de hoeveelheid bier die je brouwt in het bierproces. Nadat je het bostel uit het wort hebt gefilterd blijft er dus wort over wat gekookt moet worden. Tijdens dit kookproces ga je de hopsoorten toevoegen. Hop zorgt voor bitterheid en aroma aan het bier. Zoals al eerder is gezegd bij het kopje ‘ingrediënten’, die je gebruikt tijdens het brouwproces, is dat hop een essentiële fase is in het brouwproces om een mooi biertje te kunnen produceren.

Nadat het wort kookt kun je de hop en eventuele kruiden toevoegen. Zo worden er verschillende kruiden gebruikt als koriander, zoethout, sinaasappelschillen, Iers mos en bijvoorbeeld gemberwortel.

Bij bitterhop zorg je ervoor dat deze zo veel mogelijk alfazuren vrijgeven die zorgen voor de bittere smaak van je bier. Als je de aromatische bestandsdelen van de hop wilt vrijmaken, voeg je ze toe tijdens de laatste fase van het koken. Dit is ongeveer 15 tot 20 min voor het einde. Voor meer aroma hoppen wordt er gesproken over de ‘edele hoprassen’. Deze hebben meer aromatische toetsen zoals fruitig, bloemig, houtig en grasachtig. Met hun gehalte aan etherische oliën en het smaakpalet dat daaruit vloeit is het mogelijk om het bier op smaak te krijgen. Deze worden vaak toegevoegd aan het einde van het kookproces. 

Nadat je het kookproces hebt doorlopen moet je het wort zo snel mogelijk laten afkoelen. De meeste thuisbrouwers doen dit doormiddel van een koelspiraal. Deze heb je natuurlijk helemaal schoongemaakt, toch voegen we die net voor het einde toe zodat het kokende wort nog wel eventuele bacteriën weg kookt. Je laat het wort zo snel mogelijk afkoelen met koud water dat door de spiraal heen stroomt. Het is eventueel handig om dit water in een grote ton te doen en doormiddel van een dompel pomp dit water steeds rond te laten circuleren aangezien je anders heel wat liters verloren laat gaan! Als het wort dan eenmaal is afgekoeld dan gaan we nog even het soortelijke gewicht meten met de SG meter. Hierover meer in het latere stadium van het bierproces; alcohol bepalen. We kletteren het wort in de gistemmer en het woord zegt het al: we gaan er gist aan toevoegen…