Voorbereiding

Voorbereiding

Aan de hand van de fase in het brouwproces, kun je jezelf gaan voorbereiden op bepaalde zaken. Zo kun je in de eerste fase zitten dat je verschillende mouten voor een biertje hebt ingekocht. Deze moeten vervolgens worden geschroot. Ga je ze grof schroten of juist heel fijn? De optimale afstand voor het schroten wordt vaak geschat tussen de 0,8 en 1,2 mm. Het is belangrijk dat de kaf redelijk intact blijft maar de inhoud juist fijn wordt geschroot. Dit kun je gemakkelijk doen door het mout te schroten met een walsmolen.

Dus bij de eerste fase kun je bijvoorbeeld je mouten gaan schroten. Zorg wel dat je deze dan of gelijk gebruikt met het brouwen óf als je ze 1 á 2 dagen later wilt gebruiken, dat je de geschrote mout luchtdicht verpakt.

Werk netjes en schoon! Dat is eigenlijk door heel het brouwproces heen een belangrijke regel. We kunnen niet helemaal steriel te werk gaan maar door gestructureerd te werken en alles schoon te houden komen we al een heel eind.

Wat wij voor elk brouwproces doen is in ieder geval het recept goed in elkaar zetten en de bijbehorende ingrediënten schroten, wegen, luchtdicht verpakken en alles zo goed mogelijk schoonmaken.

Zo kun je bijvoorbeeld in de fase zitten dat je je (speciaal) bier moet gaan bottelen. Je hebt een aantal dagen/weken gewacht tot het gist zijn werk heeft gedaan en uiteindelijk ga je je bier in flessen doen. Deze flessen moet je natuurlijk eerst goed reinigen. Hiervoor gebruiken we dan ook Puro-oxi, een milieuvriendelijke reiniger voor alle licht vervuilde materialen en flessen. We laten de flessen vervolgens ook goed uitlekken op een droogrek.

Zorg dat je altijd alles bij houdt over je brouwproces. Over je maischschema, temperaturen, hoeveelheden hop, suiker etc. Als het dan zover is en je biertje smaakt goed, wil je dit natuurlijk precies zo opnieuw kunnen maken!

Maar nogmaals: werk schoon en werk gestructureerd! Leg alles klaar in fases zodat je niks vergeet!