materiaal

Materialen

Wanneer je je eigen speciaalbier wilt gaan brouwen heb je een aantal spullen nodig om het brouwproces optimaal te laten verlopen. Er zijn veel bedrijven die starterspakketten verkopen om beginners op weg te helpen. Deze starterspakketten variëren tussen de €50 en €1000 afhankelijk van hoe uitgebreid het pakket is. In een simpel starterspakket zit al snel:

  • Gistemmer (5L)
  • Waterslot voor op de gistemmer
  • Mout
  • Hop
  • Gist
  • Uitleg

Bij uitgebreidere pakketten zitten bijvoorbeeld materialen als een brouwketel, moutmolen, vergistingsvat, thermometer, maatglas, kroonkurk apparaat en een soortelijk gewicht meter. Hiermee kun je het percentage alcohol in je bier bepalen. Kortom, je kunt het speciaalbierproces zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Fire power brewery zelf heeft als eerst een elektrische brouwketel aangeschaft aangezien er vaak temperaturen moeten worden geregeld (zoals bij het maischen). Dit kan ook op het vuur worden gedaan d.m.v. een thermometer. Echter is de temperatuur makkelijker te regelen met een elektrische brouwketel.

Ook een weegschaal is zeer belangrijk in het brouwproces. Gedurende het brouwproces moeten er op verschillende momenten ingrediënten worden afgewogen zoals de mout, hop en eventueel de gistkorrels. Dit wordt nog verder toegelicht in de volgende artikelen. Bij een simpel starterspakket zijn de benodigde hoeveelheden al afgewogen en is een weegschaal dus niet noodzakelijk.

Uiteindelijk wil je het bier natuurlijk gaan bottelen in flesjes. Bij sommige pakketten zitten deze erbij. Wanneer dit niet het geval is, kun je deze ook los kopen bij een brouwmarkt.