Gisting
Gisting
We hebben het wort in de gistemmer gedaan en wat nu essentieel is om het bier zijn alcohol te laten krijgen en het bier te laten slagen is het toevoegen van gist aan het brouwproces. Zoals ik al eerder heb aangegeven is gist een soort kleine schimmel die zorgt voor de kern van het gistingsproces van het bier. Nadat het gist of de giststarter aan het wort is toegevoegd, roer je dit nog even goed door en kan het gistproces beginnen. Er moet nog wel gelet worden op een aantal punten.
Het belangrijkste is dat je een waterslot op de gistemmer hebt geplaatst. Er zal tijdens het gistproces koolzuur ontstaan. Deze koolzuur moet natuurlijk weg kunnen, daarom hebben we in de deksel van de gistemmer een waterslot geplaatst. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Meestal in de vorm van een S of met twee over elkaar geschoven bekers. We vullen deze watersloten tot ongeveer de helft (meestal aangegeven met streepjes op het waterslot). Door deze watersloten kan het koolzuur uit het vat ontsnappen zonder dat er lucht of infecties van buiten in het vat kunnen komen. Er wordt soms sterke drank in de watersloten gedaan zoals jenever, dit wordt gedaan om er helemaal zeker van te zijn dat er geen bacteriën in het bier kunnen komen via het waterslot.
Vervolgens wil je dat het gistingproces op een constante temperatuur blijft. Meestal aangegeven op de soort gist. En meestal is dit tussen 18℃ en 25℃. Dit kun je doen door het in een kamer of kast te plaatsen met die constante temperatuur. Wij werken nu zelf met gistkasten gemaakt van koelkasten met een warmteplaat en een temperatuurregelaar. Zo houden wij de constante temperatuur tijdens de gisting in het speciaalbierproces.
Na een aantal uren stat er al een laagje schuim op het bier. Na ongeveer 24 uur zal het bier gaan gisten, dit wordt de hoofdgisting genoemd. Zorg er wel voor dat de emmer niet al te vol zit want dan is de kans op overstromen groter! Als de gisting pas later op gang komt dan heb je mogelijk te weinig gist toegevoegd of het wort niet goed belucht. Afhankelijk van het gist, de zuurstof in het wort en de temperatuur kan de hoofdgisting 3 tot 7 dagen duren.