Hop

Hop

Hop is toch wel echt de smaakmaker van het bier. Het hoppen is een essentiële fase in het brouwproces. De hopbellen bevatten kleine zakjes met een rijk aftreksel in de vorm van een goudkleurig poeder genaamd: lupuline. Deze stof is interessant voor de brouwer.

Tegenwoordig is hop een van de belangrijkste ingrediënten in het brouwproces. Onder andere belangrijk voor de bitterheid en frisheid, het aroma, de rustgevende effecten en houdbaarheid van het bier. Daarom zijn er ook verschillende soorten hop: bitterhop, aromahop of bijvoorbeeld dubbelhop. Als je een bittere smaak wilt kies je een bitterhop met een hoog gehalte aan alfazuren boven de 9%. Hoe hoger het gehalte aan alfazuren, hoe bitterder het bier. Het bitterhop moet 40 tot 90 minuten koken om de bittere stoffen aan de hop te onttrekken. Als je een echte hopsmaak wilt hebben, kies dan een aromahop met een lager gehalte aan alfazuren en laat deze maximaal 20 minuten meekoken. Dit wordt meestal gedaan aan het einde van het kookproces.

Hop komt voor in gematigde klimaatzones zoals: Europa, Azië, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. Nederlandse brouwers gebruiken vaak hop uit het buitenland hoewel Nederland ook een goed klimaat heeft hiervoor. In Noord-Amerika komt de hop vaak uit de omgeving van Washington, de Yakimavallei. De bekende hopvelden in Europa zijn vooral te vinden in West-Vlaanderen in de omgeving van Poperinge, het Zuid-Duitse Hallertau en Tsjechische Zatec. In Nieuw-Zeeland en Australië komt de hop vrijwel uit het gehele continent op het zuidelijk halfrond.

Er zijn duidelijk verschillen te herkennen in de verschillende soorten aromahop uit verschillende continenten. Hopsoorten uit Europa zijn bijvoorbeeld kruidig en aards van smaak. Nieuw-Zeelandse en Australische hop hebben vaak een exotische smaak en Amerikaanse hopsoorten hebben vaak tonen van hars en citrus.