Bottelen & etiket

Bottelen & Etiket

Nadat het gist zijn werk heeft gedaan in de gistemmers kunnen we het wort gaan overhevelen naar een schone emmer. Wat veel gebruikt wordt door thuisbrouwers in het bierproces is een automatische hevel. Dit werkt gemakkelijk en zorgt ervoor dat je niet al te veel droesem van de bodem mee neemt naar de schone brouwemmer.
Hierna gaan we bottelsuiker toevoegen aan het wort, dit doen we zodat er hergisting op de fles ontstaat en zo koolzuur in het bier komt. De koolzuur die gevormd werd bij het gistproces kon namelijk ontsnappen via het waterslot. Zodra we de suiker toevoegen zet dit weer om in koolzuur en kan het door middel van een kroonkurk niet meer ontsnappen. Over het algemeen wordt er zo’n 6 a 7 gram suiker per liter bier gebruikt. Voor een optimaal brouwproces meng je de suiker door het wort zodat dit al goed verdeeld is voordat het de fles in gaat. 

Wat eigenlijk bij het hele brouwproces belangrijk is, is de hygiëne. Zo ook zeker bij het bottelen. Het bier moet natuurlijk in schone flessen komen. We gaan dus alles wat we gebruiken voor het bottelen ontsmetten. Wij leggen de flessen in een grote bak met warm water en voegen hier puro oxi aan toe. Dit zorgt er voor dat de flessen goed gereinigd worden. Na een paar minuten in dit water gaan de flessen op het droogrek en vervolgens spoelen we alle flessen nog een keer goed na en laten ze weer uitlekken. Dit doen we met nieuwe flessen. Ga je oudere flessen recyclen let er dan goed op dat er niet iets van kroon kurken, schimmel of andere rotzooi in zit waardoor je je bier verpest!

Nadat de flessen zo’n 2 cm onder de rand zijn gevuld kunnen de kroonkurken erop. Hier voor zijn ook weer meerdere apparaatjes beschikbaar. Wij gebruiken een tafel model kroonkurkapparaat. Met perfecte sluiting van de kroonkurk door speciaal ontworpen koppen in vernikkeld staal en vergrote stempel rond de magneet wat de kans op deuken in de kroonkurk verkleint. 

De flessen kunnen nu allemaal terug op de plaats waar het dezelfde constante temperatuur had als bij het gistproces in de gistemmer. Nu is er tijd om een mooi etiket te gaan bedenken voor je flessen. Maar wat zet je hier nou allemaal op? Je gaat natuurlijk niet heel je recept erop zetten maar wat je vaak ziet is dat de hoofdbestanddelen erop komen te staan. En dit is eigenlijk heel simpel: water, mout, hop, gist en suiker. Je kan wat specifieker zijn waardoor je het wat interessanter maakt dat er bijvoorbeeld steranijs in zit. De hoeveelheid geef je er toch niet mee prijs.

Het alcoholpercentage komt er natuurlijk op, hoeveel er in het flesje zit en de houdbaarheidsdatum. Wat vaak wordt toegevoegd zijn de tekentjes van 18 jaar en ouder, niet drinken achter het stuur en niet drinken tijdens de zwangerschap. 

Als alles er maar strak op staat en wij zorgen er voor dat het niet al te druk wordt op de fles alles moet duidelijk zijn maar het moet er zeker strak uit zien! Over het alcohol percentage gesproken dit is natuurlijk voor iedereen belangrijk, maar hoe bepaal je dat percentage nou? Hoe meet je het en ook belangrijk: wanneer meet je bepaalde waardes? Onder het kopje ‘Alcohol bepalen’ gaan we hier dieper op in!