alcohol bepalen

Alcohol bepalen

Het alcoholpercentage is op bijna elk etiket wel terug te vinden. Het lijkt allemaal wetenschappelijk maar als je de juiste instrumenten hebt is het best eenvoudig. Je wilt natuurlijk je alcoholpercentage meten van je eigen gebrouwen bier. Voor het meten van je alcoholpercentage heb je niet hele dure instrumenten nodig. Je meet een aantal waardes op bepaalde momenten in het bierproces en voert hier een rekensom op uit. Je kan de waardes ook simpel in voeren in een app en die doet dan de berekening voor je. 

Voor het alcoholpercentage is een begin en een eind waarde benodigd we meten dit over het algemeen in soortelijk gewicht (SG). Soortelijk gewicht wordt de dichtheid van een bepaalde materie bedoeld. Alles heeft namelijk een bepaalde dichtheid. Het wort bevat vergistbare suikers en deze suikers hebben een hogere dichtheid dan bijvoorbeeld het water waarin het opgelost is. Tijdens de vergisting worden ze omgezet in onder andere alcohol en koolzuur. Deze hebben een lagere dichtheid. Er zijn twee vaste momenten waarbij het SG het beste bepaald kan worden. Het eerste moment wordt gedaan nadat het wort is afgekoeld, (voordat het geënt wordt) dit is het begin SG. Het tweede moment is nadat het gistproces is voltooid en voordat je het bottelsuiker toevoegt. Dit getal noemen we het eind SG. De waardes lees je simpel af als je een hydrometer hebt. Dit is een soort dobber in een maatglas. Je laat het wort in het maatglas lopen en op basis van de dichtheid zal deze ‘dobber’ hoger of lager gaan drijven en zo lees je de waardes af. Ook kan er een refractometer worden gebruikt, dit is een optisch meetinstrument om ook de dichtheid van de vloeistof te bepalen. Afhankelijk van het type meter kan deze bepaling een waarde SG zijn, maar ook plato of brix zijn mogelijk.