Water

Water

Water is een ingrediënt waar niet veel over gesproken wordt. Echter is het een zeer belangrijk bestanddeel voor het brouwproces. Het speciaalbierbestaat dan ook voor 90 tot 95 procent uit water. Water met een pH-waarde van lager dan 7 is zuurhoudend en water met een pH-waarde hoger dan 7 is basisch. De ideale waarde voor het bierproces ligt tussen de 5,5 en 5,8. Calcium stimuleert de enzymactiviteit en zorgt voor stabiliteit van het bier. Magnesium is zuurvormend, natrium is gunstig voor een ronder bier en chloride versterkt weer zijn geur. Zo is het dus van groot belang wat voor soort water je gebruikt in het speciaalbierproces. Een aantal bieren zijn zo ook beroemd door haar wateren, zoals door duinwater of juist zacht of hard water. Ook zit er verschil in de hoeveelheid minerale zouten die het water bevat. Zo kun je dus echt verschil maken in het bier d.m.v. goed gebruik van het juiste soort water.

Een nadeel is dat schoon, zoet water steeds schaarser wordt. Niet in alle werelddelen worden ook dezelfde methoden gebruikt om het water te zuiveren en hierdoor kan de smaak van het bier ook erg verschillen. Daarom komt het tegenwoordig steeds vaker voor dat brouwers zuiniger te werk gaan met water tijdens het brouwproces. Eerst was er ongeveer 7 liter water nodig voor het kookproces om 1 liter bier te brouwen. Tegenwoordig wordt vaak maar van 4 liter gebruik gemaakt omdat dit in de toekomst weleens de standaard kan gaan worden. De natuurlijke waterbronnen raken op den duur uitgeput.